Movement Lesson

Movement Lesson

Movement Lesson is ontwikkeld door de Amerikaans Michelle Turner. De opleiding heb ik afgerond en mag mezelf met trots ‘Movement Lesson Practitioner’ noemen. Ga naar www.movementlesson.academy voor meer informatie.

Movement Lesson voor iedereen

Movement lesson kan je doen vanaf je eerste tot je laatste dag. Het werkt op de neuroplasticiteit van je brein. Neuroplasticiteit bestaat al enige tijd in de wetenschappelijke wereld. In 1948 beschreef de Poolse neurowetenschapper Jerzy Konorski al veranderingen in de neurostructuur  van het brein. In 1960 werd ontdekt dat neuronen zich kunnen hergroeperen naar aanleiding van een trauma. 

Aangezien we allemaal over een brein beschikken kunnen we deze dus beïnvloeden aan de hand van Movement Lesson. 

Dus kom gerust eens langs voor een Movement Lesson en ervaar hoe plastisch jouw brein is.

‘What I’m after isn’t flexible bodies, but flexible brains. What I’m after is to restore each person to his human dignity’.

Moche Feldenkrais

 Wat is neuroplasticiteit?

Neuroplasticiteit betekent dat het zenuwstelsel in staat is om haar eigen structuur en de functie te veranderen. Het stelt de neuronen in staat om zich, zowel  anatomisch als functioneel, opnieuw te vormen en nieuwe synaptische verbindingen te creëren. Neuroplasticiteit in een simpele zin betekent de capaciteit van de hersenen om zich te herstellen na een trauma alsook te herstructureren. Dit aanpassend vermogen van het zenuwstelsel kan de hersenen herstellen na aandoeningen of letsel.

 Wat is de Feldenkrais methode?

Feldenkrais begon met het onderzoeken van bewegingspatronen. Zo observeerde hij ook zijn eigen bewegingspatroon om subtiele verschillen waar te nemen. Hij had een pijnlijke knieblessure waardoor hij nog amper kon stappen. Dit heeft hem verplicht om anders te leren bewegen. Zo is zijn methode ontstaan. Als je meer info wilt over de Feldenkrais methode, ga dan even naar www.feldenkrais.nl voor meer info.

3 jaar geleden ben ik aan deze opleiding begonnen en binnen 1 jaar mag ik mezelf ook Feldenkrais practitioner noemen. Ondertussen heb ik het certificaat van Movement Lesson practitioner in handen waardoor ik aan de slag kan. Beiden werken aan hetzelfde doel, de bewegingen in het lichaam verbeteren om zo nieuwe verbindingen in je ‘brain map’ te maken. 

Wat is Movement Lesson?

Zoals eerder vermeld is Movement Lesson  gebaseerd op de Feldenkrais methode. Beide methoden werken op de neuroplasticiteit van het brein. Er worden bewegingen geïnitieerd in het lichaam dat door trauma of verkeerde bewegingspatronen vergeten zijn door het zenuwstelsel. Deze worden aan de hand van roterende en zachte bewegingen terug in het lichaam gebracht. Er wordt als het ware getoond aan het lichaam hoe het wél op een juiste manier kan bewegen, dit wordt opgepikt door het zenuwstelsel en op de manier worden er nieuwe verbindingen gemaakt in je ‘brainmap’. Als natuurlijk gevolg verdwijnen bepaalde klachten en worden de nieuwe patronen geïnstalleerd als het nieuwe normaal. 

Het is nooit te vroeg of te laat om met een Movement Lesson te beginnen maar toch liever vroeger dan later 🙂

Enkele video's van hoe ML eruitziet in een sessie.

nl_NLDutch