Mijn naam is Nathalie Deetens. Moeder van 3 heerlijke dochters. Onze jongste dochter heeft een neuromusculaire spierziekte genaamd spinale musculaire atrofie. Concreet betekent het dat zij een gen ontbreekt dat ervoor zorgt dat haar zenuwen niet kunnen communiceren met haar spieren. Met als gevolg dat haar spieren langzaam maar zeker atrofisch worden en dus afsterven. Als je bedenkt dat alles een spier is dan ben je er als moeder al snel achter dat je actie moet ondernemen. Gelukkig krijgt ze elke 4 maanden een injectie in haar ruggenmerg genaamd Spinraza. Dit zorgt er voor dat de ziekte op pauze gezet wordt en haar aftakeling serieus vertraagd wordt. Ze gaat zelfs vooruit. Dus eeuwige dankbaarheid aan Spinraza. Maar dat neemt niet weg dat je zelf lijdzaam moet toekijken en hopen dat het goed gaat. Neen, een lichaam als het hare moet heel veel extra ondersteuning krijgen. Bekijk het als een stilgevallen motor in een auto. Als je deze weer aan de praat wilt krijgen vraagt dat hulp van buitenaf. Dan zoek je al snel een man of 3 bij elkaar die even een duwtje willen geven. Wel, dit duwtje geef ik dagelijks aan mijn kind. Toen ik merkte dat de klassieke kinesitherapie haar niet voldoende vooruit bracht ben ik op zoek gegaan naar alternatieve therapieën. Als sceptische mama ging ik op onderzoek om te kijken welke  therapie haar extra zou kunnen ondersteunen. Het was een beetje alsof ik Ali Baba’s schatkist had geopend. Er bestaan zoveel fantastische manieren om een lichaam te benaderen.

Zo ontdekte ik dus Moche Feldenkrais. Voor de diagnose van mijn dochter had ik er nog nooit van gehoord. Maar de Feldenkrais methode is een geweldige niet invasieve methode die werkt op de hersenplasticiteit. Je brein is dus beïnvloedbaar en je kan deze nieuwe dingen, nieuwe verbindingen en nieuwe wegen aanleren. En dit gebeurt aan de hand van het initiëren van bewegingen in het lichaam. 

Daarnaast heb ik ook Movement Lesson ontdekt van Michelle Turner. Een zeer aanvullende en diepgaande opleiding. Deze methode is ook gebaseerd op de theorieën van Moche Feldenkrais. Deze therapie gaat nog dieper in op de zwaartekracht, de oppositie van de zwaartekracht en rotatie. Alles is rotatie. Denk maar aan planten die groeien, water dat wegloopt in de gootsteen, een baby die door het geboortekanaal komt, een wiel draaiend houden, een lamp indraaien, de bewegingen van een elektrische tandenborstel, … 

Ik ben een erkend practitioner van Michelle Turner – Movement Lesson®. Dankzij mijn dochter heb ik deze hoopgevende en zeer doeltreffende therapieën ontdekt. En ik ben er toevallig gepassioneerd door geraakt. Het is niet alleen zeer effectief voor mijn dochter, het kan ook heel wat andere kinderen en volwassenen helpen om hun klachten te verbeteren. Vandaar de stap om mijn eigen praktijk te openen met als doel zoveel mogelijk mensen te helpen.

Daarnaast doe ik bij mijn dochter ABR therapie. Deze therapie werkt op het faciale niveau. Er zit een erkend centrum in Hasselt. Elke 3 maanden gaan we naar daar en krijgen we oefeningen op maat. Elke avond geef ik gemiddeld 1 a 1,5 uur therapie. En het loont. Bekijk het alsof je een beeldhouwer bent, je hebt een groot stuk klei dat je kan kneden hoe je ook maar wilt. Wel, dat doet ABR therapie voor haar, het kneedt haar lichaam in de vorm waar ze recht op heeft. De combinatie van ABR therapie en Movement Lesson® zorgt ervoor dat zij ongelofelijk goed vooruit gaat. 

Elk lichaam is anders, elke diagnose is anders, zelfs binnen de diagnose. Het is vaak een (lange) zoektocht naar het finetunen van de juiste behandelingen aangepast op maat van jou of je kind.

Daarom raad ik een behandeling bij mij zeker aan. Het zal wellicht onbekend zijn voor je wat je zenuwstelsel alleen maar leuk zal vinden. Je zal ervan versteld staan wat een paar behandelingen kan doen voor je lichaam en geest.

nl_NLDutch